Hybride verwarmen met een Cv-ketel en warmtepomp bespaart tot wel duizenden euro’s

10/05/2022

In 2050 moeten alle huishoudens in Europa klimaatneutraal zijn. Dus ook de Nederlandse overheid heeft het doel gesteld om in de toekomst enkel nog duurzame energiebronnen te gebruiken. Dat is een hele opgave voor de overheid, maar ook voor alle huishoudens in Nederland. Het grootste deel van de Nederlandse huishoudens is immers nog steeds aangesloten op aardgas. Hier zijn twee oplossingen voor:

  • Hybride verwarmen
  • Volledig elektrisch verwarmen

Waarom volledig elektrisch verwarmen niet altijd de slimste keuze is…

Een mogelijke oplossing is om volledig elektrisch te gaan wonen. Dit kan ervoor zorgen dat je helemaal energieneutraal kunt wonen wanneer je deze elektriciteit zelf opwekt met bijvoorbeeld zonnepanelen. Echter is dit vaak een kostbare oplossing, die talloze aanpassingen aan oudere woningen vergt. Oók vraagt dit veel van het bestaande elektriciteitsnetwerk. Als iedereen op korte termijn overstapt op volledig elektrisch wonen, heeft dit negatieve gevolgen door de energievoorziening. Het is voor nu eigenlijk vooral geschikt voor nieuwbouw woningen.
 
Daarom wordt hybride verwarmen gezien als een goede, eerste stap om het aardgasgebruik te verminderen.  

hoeveel zonnepanelen voor warmtepomp

Hybride verwarmen is de keuze van nu

Volledig elektrisch verwarmen is voor oudere woningen dus nog niet altijd even interessant. Het is duur om deze manier van verwarmen te integreren, waardoor het lang kan duren voordat deze methode terugverdiend is. Gelukkig is er de mogelijkheid om hybride te verwarmen op aardgas en elektriciteit. Hierbij werken een cv-ketel en hybride warmtepomp samen. De warmtepomp verwarmt efficiënt tot een temperatuur van +- 4 graden, wordt het kouder dan 4 graden buiten, dan zal de cv-ketel het overnemen.

1 buiten-unit en 2 binnen-units

Hybride verwarmen betekend aanpassingen aan je woning. Je gaat namelijk verwarmen met één buiten unit en 2 binnen-units. Buiten staat het apparaat dat de warmte uit de buitenlucht kan onttrekken. Deze unit maakt licht geluid, welke iets harder wordt wanneer het buiten kouder wordt. Maar dit geluid is alleen te horen wanneer je er vrijwel naast staat. Daarom plaatsen veel huishoudens de buiten-unit op het dak of aan de gevel.

De 2 binnen-units bestaan uit de binnen-unit van de warmtepomp en een gekoppelde cv-ketel. De 2 binnen-units zorgen er samen voor dat de lucht uit de buiten-unit verwarmt wordt tot de gewenste temperatuur.

hybride verwarmen grond-water warmtepomp

Voordelen van hybride verwarmen

Door hybride verwarmen toe te passen in je woning, is het mogelijk om ongeveer 50 tot 70% van het huidige gasverbruik te verminderen. Dit brengt veel voordelen met zich mee. We zetten alle voordelen voor je op een rijtje:

  1. Gemiddeld 50% minder CO2 uitstoot.
  2. Verlengt de levensduur van je huidige cv-ketel
  3. Gemiddeld in 6 jaar terug verdiend
  4. Verhoogt de waarde van de woning
  5. Goedkoper in aanschaf
  6. Minder isolatie nodig voor comfortabele warmte
  7. Makkelijker overstappen naar volledig elektrisch verwarmen in de toekomst
  8. Aantrekkelijke ISDE subsidie
  9. Ideaal te combineren met zonnepanelen

Houd rekening met de volgende zaken

Ook hybride verwarmen betekend aanpassingen aan de woning. Je moet namelijk rekening houden met een aantal zaken om comfortabel en effectief hybride te kunnen verwarmen.

  • Minder gas-, meer elektriciteitsverbruik

Het gasverbruik vermindert aanzienlijk met gemiddeld 60%, maar het elektriciteitsverbruik neemt hoogstwaarschijnlijk toe. De warmtepomp werkt immers op elektriciteit. Meestal levert het alsnog een flinke kostenbesparing op, maar het is zeker aan te raden om (op den duur) elektriciteit op te wekken met bijvoorbeeld zonnepanelen.
 

  • Geschikt voor goed geïsoleerde woningen

Hybride verwarmen is voornamelijk geschikt voor deels/goed geïsoleerde woningen. Denk hierbij aan vloerisolatie, dakisolatie, HR++ glas en spouwmuurisolatie. Zijn huizen onvoldoende geïsoleerd? Dan zijn er doorgaans hoge temperaturen nodig om alle ruimtes van warmte te voorzien. Meestal voldoet de warmtepomp niet aan deze temperaturen, waardoor de CV-ketel veel moet bijspringen. Op deze manier werkt het systeem niet efficiënt is de terugverdientijd een stuk langer
 

  • Beste werking bij lage cv-watertemperaturen

De warmtepomp functioneert het meest efficiënt bij lage watertemperaturen in jouw warmteafgifte systeem, tot zo’n 40-50°C. Daarom gaat een hybride systeem perfect samen met vloerverwarming of lagetemperatuur-radiatoren (LTV). Dit is niet noodzakelijk, maar werkt wel een stuk efficiënter.

Je woning verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!

Energy Architects kan jou van A tot Z helpen met het verduurzamen van jouw woning en dus ook met het efficiënt hybride verwarmen van jouw woning. Als enige aanspreekpunt verduurzamen we samen jouw woning. We zoeken van te voren gedetailleerd uit hoe we jouw woning het beste kunnen verduurzamen en hoe we op de meest efficiënte manier hybride kunnen verwarmen. We stellen een op maat gemaakt plan van aanpak op en werken zo toe naar het meest financieel aantrekkelijk en winstgevende pakket aan maatregelen.

Vervolgens regelen wij de gehele uitvoering. Samen met onze partners zorgen we voor het verduurzamen van jouw woning. Echter zijn wij altijd jouw enige aanspreekpunt, je regelt alles dus alleen met ons en daardoor kunnen we je ook echt verzekeren van een mooi resultaat. Alle garantie verloopt dan ook via 1 partij, Energy Architects.

Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen met het verduurzamen van je woning? Doe eens onze gratis bespaarcheck en zie binnen 1 minuut hoeveel jij mogelijk kan besparen op het energieverbruik in jou woning!

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud