Een warmtepomp en zonnepanelen zijn de basis van een duurzame woning

23/03/2022

Wanneer mensen denken aan het verduurzamen van een woning, wordt er al snel gedacht aan het opwekken van energie met zonnepanelen. Maar hoe duurzaam zou het zijn, als je deze zelfopgewekte energie vervolgens zelf ook nog eens gebruikt om je woning te verwarmen?

Met de combinatie van een warmtepomp en zonnepanelen zorg je ervoor dat je de door jouzelf opgewekte energie direct gebruik om je woning te verwarmen. Een warmtepomp werkt namelijk (deels of volledig) op elektriciteit en kan dus perfect functioneren met de elektriciteit dat is opgewekt door jouw eigen zonnepanelen. Energieneutraal wonen komt op dit moment dus aardig dichtbij!

Een warmtepomp en zonnepanelen combineren, wat levert je dat op?

Dus, een warmtepomp en zonnepanelen zijn een ideale en duurzame combinatie, maar wat levert het dan precies op? Wij hebben dit goed voor je uitgezocht en kunnen naar meerdere combinaties van een warmtepomp en zonnepanelen geïnstalleerd te hebben ook uit ervaring vertellen wat het je oplevert. We kijken naar twee belangrijke pijlers: CO2 besparing & kosten besparing.

Hoeveel zonnepanelen voor warmtepomp

CO2 besparing

Elektriciteit van zonnepanelen levert je niet alleen een mooie geld besparing op, maar zonnepanelen besparen ook behoorlijk veel CO2-uitstoot. Grijze stroom dat afkomstig is van het net heeft ongeveer 556 gram CO2-uitstoot per kWh. Met een gemiddelde set van 10 zonnepanelen bespaar je dus ongeveer 1.500 kg CO2 per jaar. Dat is ongeveer 50% wat een gemiddelde auto per jaar uitstoot wanneer deze 15.000 km in een jaar heeft gereden.

Daarnaast bespaar je ook nog eens heel wat CO2 door je woning te verwarmen met een warmtepomp. Door een gemiddelde woning (120m2) op aardgas te verwarmen, stoot je +- 1900 kg CO2 uit per jaar. Voor het verwarmen van exact dezelfde woning met een gemiddelde warmtepomp is per jaar 2.280 kWh aan elektriciteit nodig.

De hoeveelheid CO2 die wordt uitgestoten bij het maken van die stroom is afhankelijk van de herkomst, en in het slechtste geval worden daarvoor fossiele brandstoffen (grijze stroom) gebruikt. Maar zelfs in die situatie kan de warmtepomp een prima reductie van de hoeveelheid CO2 bereiken.

  • Bij aanname van gebruik van grijze stroom is de uitstoot gelijk aan 2.280 kWh x 0,556 kg = 1.268 kg C02 per jaar. Dat is 637 kg CO2 minder dan de cv-ketel, en dus een afname van 33%.
  • Bij de aanname van groene stroom is de uitstoot gelijk aan 2.280 kWh x 0,400 kg = 912 kg C02 per jaar. De afname in uitstoot is dus ongeveer 52%.

Wanneer je een warmtepomp en zonnepanelen hebt, is je stroom dus afkomstig van je eigen zonnepanelen (mits deze genoeg opwekken). Hierdoor zal je dus voor het verwarmen van je woning bijna geen CO2 uitstoten!

co2 uitstoot
Bron: Milieucentraal

Kosten besparing

Het is lastig om op voorhand te zeggen wat je precies kunt besparen met een warmtepomp en zonnepanelen combinatie. In principe, wanneer je voldoende ruimte hebt, kan je met deze duurzame combinatie je gehele energierekening besparen. Maar dan moet je wel voldoende zonnepanelen kwijt kunnen op je dak of eventueel zelfs in je tuin.

Daarnaast moet het dan technisch ook mogelijk zijn om je gehele woning met een full-electric warmtepomp te kunnen verwarmen. Hiervoor moet jouw woning voldoende geïsoleerd zijn en de juiste RD-waarde behalen. Welke RD-waarden je precies moet behalen om efficiënt en comfortabel met een volledig elektrische warmtepomp te kunnen verwarmen, is afhankelijk van je woning. Bij Energy Architects kunnen we dit voor je uitzoeken. Je kunt een vrijblijvend adviesgesprek met ons inplannen via de knop hieronder!

Wanneer jouw woning niet voldoende geïsoleerd is om volledig elektrisch te verwarmen, omdat er te weinig isolatie mogelijkheden zijn. Dit kan het geval zijn indien jij een oude woning of monumentale woning bezit. Dan is een hybride warmtepomp een uitstekend alternatief. Sterker nog, als we kijken naar de terugverdientijd, is een hybride warmtepomp de betere keuze!

Met een hybride warmtepomp verwarm je voor ongeveer 60 tot 70 procent op elektriciteit en wordt de overige 40 tot 30 procent nog met gas verwarmt. Je bespaart met een hybride warmtepomp dus ook op ongeveer 60 tot 70 procent van je gasrekening.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een warmtepomp?

Eerder hebben wij al een informatieve blog geschreven over hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om een warmtepomp van voldoende elektriciteit te voorzien. Door te klikken op de knop hieronder kan je het volledige artikel lezen en leggen we je exact uit hoe we tot onderstaande conclusie zijn gekomen.

  • Wanneer je kiest voor een full-electric warmtepomp, dan zal je ongeveer 7 tot 9 extra zonnepanelen moeten gebruiken om de warmtepomp van voldoende stroom te voorzien.
  • Kies je voor het verwarmen met een hybride warmtepomp, dan zal je ongeveer 5 tot 7 extra zonnepanelen nodig hebben voor de elektriciteit van de warmtepomp.

*Let op: dit is een schattig. Omdat we niet precies weten hoeveel vermogen er nodig is om jouw woning comfortabel te verwarmen, kan het zijn dat een warmtepomp net wat meer of minder energie nodig heeft. Daarnaast is het stroomverbruik van een warmtepomp ook afhankelijk van het merk en type warmtepomp. Dit is een grove schatting.

Een warmtepomp en zonnepanelen installeren met Energy Architects?

Zoals we je al een paar keer hebben uitgelegd is het belangrijk dat je van te voren goed uitzoekt welke warmtepomp en zonnepanelen je nodig hebt. Zo weet je zeker dat je de hoogste besparing behaald, maar ook dat je comfortabel je woning kunt blijven verwarmen. Wanneer je dit niet goed uitzoekt, bestaat er een kans dat de warmtepomp het niet aankan om jouw woning voldoende en snel te verwarmen

Daarnaast kan je ook precies berekenen hoeveel de investering in een warmtepomp en zonnepanelen je gaat kosten en wat je hiermee elk jaar kan besparen. Zo weet je dus ook precies of het een interessante investering is en wanneer je deze terug gaat verdienen!

Bij Energy Architects kunnen we je bij het volledige proces van A tot Z helpen. We doen het vooronderzoek en kunnen vervolgens de meest geschikt warmtepomp en zonnepanelen combinatie in jouw woning plaatsen en werkend maken. Zo heb je maar contact en afspraken met 1 partij, dat is wel zo makkelijk.

Het is logisch dat je eerst eens beter wilt weten hoe we te werk gaan. Kijk daarom eens hoe onze werkwijze eruit ziet

Wist je al dat er nog veel meer interessante combinaties van duurzame maatregelen zijn om je woning duurzamer te maken. Het is zelfs zo dat je met verschillende combinaties nog meer kunt besparen op je energierekening. Benieuwd naar de combinaties en de bijhorende besparingen? Doe eens onze gratis bespaarcheck voor het verduurzamen van jouw woning! Je ziet meteen hoeveel je kan besparen.

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud