Wat is groene energie en is het altijd 100% duurzaam?

09/08/2022

Groene energie is een term voor energie dat afkomstig is uit hernieuwbare energiebronnen. Groene energie wordt daardoor ook weleens schone, duurzame of hernieuwbare energie genoemd. Bij de productie van groene energie komen geen giftige broeikasgassen vrij in de atmosfeer, wat betekent dat het weinig of geen impact heeft op het milieu. Daarnaast kan groene energie niet opraken doordat het gewonnen wordt uit onbeperkte bronnen zoals de zon, wind en water.

Maar wat is groene energie precies? Waar komt het vandaan? Hoe kunnen we als huishoudens hier gebruik van maken? En is groene energie altijd 100% betrouwbaar en duurzaam?

In deze blog leggen we je alles uit wat je moet weten voordat je overstapt op groene energie en geven we antwoord op een aantal onduidelijkheden omtrent groene energie.

Wat is groene energie en hoe werkt het?

Groene energie is afkomstig uit natuurlijke hulpbronnen zoals water, wind en zon. Deze hulpbronnen zijn de basis waarmee we elektriciteit kunnen opwekken. Elektriciteit is de basis voor vrijwel al onze behoeften in de woning. En ja zelfs verwarmen kan tegenwoordig met elektriciteit een volledig zonder gas!

Nu de vraag ”wat is groene energie” beantwoord is, ben je vast benieuwd waar groene energie uit ontstaat. Hieronder vind je een lijst van de mogelijkheden op de dag van vandaag:

  • Zonne-energie: zonnepanelen gebruiken siliconenplaten met energie-absorberende zonnecellen om zonlicht om te zetten in elektriciteit. Zonne-energie is een relatief toegankelijke hulpbron en mensen kunnen zonne-energie industrieel of individueel benutten door zonnepanelen op gebouwen en huizen te installeren. Ook energieleveranciers halen tegenwoordig (deels van) de energie uit grote zonne-installaties op velden en bijvoorbeeld het water. 
  • Windenergie: windmolens wekken kinetische energie op die we vervolgens gebruiken om elektriciteit op te wekken. Het benutten van windenergie vereist niet veel menselijke arbeid en het staat bekend als een van de meest milieuvriendelijke bronnen. Echter zal je momenteel alleen nog gebruik kunnen maken van windenergie via een duurzame energieleverancier. Een windmolen in de tuin of op je dak is vooralsnog een stap te ver. 
  • Waterkracht: waterkrachtcentrales vangen kinetische energie op uit de stromingen die in beken en rivieren stromen. Dit wordt gedaan door het gebruik van een turbine ingebouwd in een dam.
  • Biomassa: energie kan worden opgewekt uit agrarisch, stedelijk en industrieel afval. Biomassa kan worden benut door speciaal voor dit doel geteelde hout- en energiegewassen te verbranden. Tarwe, suikerbieten, suikerriet en maïs worden vaak gefermenteerd om bio-ethanol te produceren.
  • Geothermie: de warmte die in de vloeistoffen en rotsen onder de aardkorst wordt vastgehouden, kan energie creëren. Om geothermische energie uit de stoom en het hete water te halen, graven arbeiders kilometers diepe putten in ondergrondse reservoirs. Deze stoom en het hete water gebruiken ze vervolgens om turbines aan te drijven die zijn aangesloten op elektriciteitsgeneratoren.

Waarom kiezen voor groene energie?

Voor veel mensen en organisaties is de belangrijkste reden om over te stappen op groene energie dat het minder schadelijk is voor het milieu. Groene energiebronnen zoals wind- en zonne-energie zijn superieure opties om de uitstoot van schadelijke broeikasgassen te vermijden. Hoewel het installeren van windturbines op huizen misschien niet mogelijk is, kunnen we kiezen voor groene energieleveranciers die alleen energie afkomstig van groene energiebronnen leveren.

Groene energie is ook beter voor onze fysieke gezondheid, omdat het veel minder schadelijk is voor de vervuiling van onze lucht en water. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie veroorzaakt de vervuiling van huishoudens en de omgeving jaarlijks 4,2 miljoen doden over de hele wereld. 

Daarom moeten we ons meer richten op hernieuwbare energiebronnen die minder schade aanrichten dan hun niet-duurzame tegenhangers.

Groene energiebronnen zoals windenergie en zonne-energie zijn veel duurzamer dan fossiele brandstoffen. Ze compenseren de uitstoot van oxide, stikstofdioxide en zwaveldioxide, waardoor aanzienlijke gezondheidsproblemen worden voorkomen. 

Een ander voordeel van groene energie is dat de natuurlijke hulpbronnen die worden gebruikt om deze hernieuwbare energie te benutten, na verloop van tijd niet uitgeput raken. Zonne-energie is beschikbaar zolang de zon blijft schijnen, windenergie is mogelijk zolang de wind waait en waterkracht zal bestaan zolang meren, beken en rivieren blijven stromen. De consistentie en betrouwbaarheid van elke resource is afhankelijk van de locatie; de VS is bijvoorbeeld beter geschikt om zonne-energie op te wekken dan andere landen die minder direct zonlicht ontvangen. Evenzo zullen winderige gebieden zoals vlaktes en de kust waarschijnlijk betere energieopwekkingsresultaten opleveren voor windparken.

Btw teruggave zonnepanelen

Maar, is groene energie altijd 100% duurzaam?

Om maar direct een duidelijk antwoord te geven op de vraag of groene energie 100% duurzaam is. Ja groene energie is altijd 100%, anders is het namelijk geen groene energie. Er zijn zeker nog energieleveranciers die zeggen groene energie te leveren, maar dit niet altijd kunnen waarmaken. In dat geval maak je dan niet 100% gebruik van groene energie. 

Je eigen groene stroom opwekken betekent dat je altijd 100% zeker bent dat je gebruik maakt van groene stroom. Je eigen groene energie opwekken vergt wel enige aanpassingen aan je woning! Lees al onze andere blogs om meer te weten te komen over hoe je jouw eigen groene stroom kunt opwekken en verbruiken.

Je woning verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!

Energy Architects kan jou namelijk van A tot Z helpen met het verduurzamen van jouw woning. Met een duurzame woning ben je in staat om je eigen groene energie op te wekken. 

Als enige aanspreekpunt verduurzamen we samen jouw woning. We zoeken van te voren gedetailleerd uit hoe we jouw woning het beste kunnen verduurzamen en daarmee jouw doelen te kunnen voltooien. We stellen een op maat gemaakt plan van aanpak op en werken zo toe naar het meest financieel aantrekkelijk en winstgevende pakket aan maatregelen.

Vervolgens regelen wij de gehele uitvoering. Samen met onze partners zorgen we voor het verduurzamen van jouw woning. Echter zijn wij altijd jouw enige aanspreekpunt, je regelt alles dus alleen met ons en daardoor kunnen we je ook echt verzekeren van een mooi resultaat

Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen met het verduurzamen van je woning? Doe eens onze gratis bespaarcheck en zie binnen 1 minuut hoeveel jij mogelijk kan besparen op jouw energieverbruik

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud